Genellikle radyal yataklarda mil “w” hızı ile dönmekte ve yatak sabit durumunda bulunmaktadır. Dolayısıyla hidrodinamik sıvı sürtünmesinin meydana gelmesi için gereken izafi hız, çalışma koşulundan yerine getirilmektedir. İkinci koşul yani yağ tabakası kalınlığının hareket yönde daralması milin, yatağa göre eksantrik bir konum olması ile gerçekleşir (Şekil-1 a); bu da milin yatak içine boşluklu olarak monte edilmesi ile sağlanır. Olayı genelleştirmek için hız yerine ηn/pm faktörü alınır.
Esasen radyal yataklarda hidrodinamik sıvı sürtünmesinin oluşması, Stribeck adını taşıyan p-v diyagramından takip edilebilir. Hareketsiz halinde yüzeyler doğrudan doğruya temasta olduğundan (Diyagram a), hareketin başlangıcında çok kısa bir süre için yüzeyler arasında kuru sürtünme oluşur ve mil, yatak içerisinde hareket yönünün ters tarafına doğru tırmanmaya başlar. Hız büyüdükçe yağ, yüzeyler arasında yayılır, sınır sürtünmesi oluşur ve sürtünme katsayısı azalmaya başlar. Hızın belirli bir değerinde, mil yatağa göre eksantrik bir konum alır, yağ tabakası oluşur ve sıvı sürtünmesi başlar (Diyagram b).
Hareketsiz durumda yatak merkezi O ile mil merkezi O1 arasında Δr=R-r radyal boşluk değerinde bir uzunluk bulunur (Şekil-1 c). Hareket başladıktan ve sıvı sürtünmesi oluştuktan sonra mil merkezi yatak merkezine göre belirli bir eksantrik konuma geçer. Hız arttıkça eksantriklik değişmektedir. Şöyle ki hızın büyümesi ile mil merkezi, başlangıç konumundan, yarım daireye benzeyen bir yörünge üzerinde yatak merkezine doğru hareket etmektedir (Şekil-1 c). n = sonsuzolduğu durumda mil merkezi yatak merkezi ile çakışır (Diyagram d). Bu durumda daralan yağ tabakası kaybolur ve mil çok kararsız bir hale gelir.
Yukarıda açıklamalara göre radyal yataklarda meydana gelen hidrodinamik basıncın x ve z yönde yayılışı, sırasıyla Şekil-1 a ve de verilmiştir. Şekil-1 a’dan da görüldüğü gibi, içinde basınç oluşan ve mil yükünü kaldıran yağ tabakası, mil çevresinin bir kısmında (xl-x2) meydana gelmektedir; buna hidrodinamik yağ tabakası veya bölgesi denilmektedir. Yağ, yatağın hidrodinamik olmayan diğer bölgesinde de mevcuttur. Ancak buradaki yağ yük taşıma olayını etkilememektedir; sadece yatağın soğutmasını sağlamaktadır. Birçok teorilerin olmasına karşın, yatağa yeterli miktarda yağ gönderildiği durumda hidrodinamik bölge yaklaşık 180°(π) dir.
Basınç değerine dayanarak, yatağın yük taşıma kabiliyetini, sürtünme katsayısını ve yağ debisini çok karışık olan analitik denklemlerden hesaplamak çok zordur. Bu nedenle günümüzde hidrodinamik yatakların hesabı boyutsuz faktörlere dayanarak yapılmaktadır.
Hidrodinamik yatakların boyutsuz faktörleri geometrik ve çalışma olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Radyal yataklarda geometrik boyutsuz faktörler; yatağın boşluğu A = D-d; radyal boşluk Ar=R-r=A/2; yağ tabakasının minimum kalınlığı h0; yatağın çapı D=2R; milin çapı d = 2r ve l-yatağın uzunluğu gibi boyutlarına bağlı olarak ifade edilmiştir. Buna göre şu boyutsuz faktörler tayin edilmiştir;
İzafi boşluk, izafi minimum yağ tabakasının kalınlığı ve uzunluk çap oranı…
Çalışma boyutsuz faktörleri; yatağın n dönme hızına veya w açısal hızına, yağın n viskozitesine, mil ile yatak arasındaki Pm ortalama basınca ve izafi boşluğa bağlı olarak şu şekilde tayin edilmiştir;
Somerfeld sayısı, uzunluk çap oranı, izafi boşluk, hız, yüzey basıncı, sürtünme katsayısı, yağ debisi ve sıcaklık.